clarion

KFS Ledarskapsdagar

Här kan du ta del av programmet från KFS Ledarskapar 2016. Temat var Ledarskap i förändring och huvudtalare var bland andra Eva Hamilton och Klas Hallberg.

Vad handlar Ledarskapsdagarna om?

Temat för Ledarskapsdagarna var Ledarskap i förändring. Nya perspektiv på ledarskap i en föränderlig värld. Globalisering, urbanisering, digitalisering är faktorer som påverkar oss alla. Oavsett om man verkar inom kommunal, regional, landstingsägd eller privat sektor. Hur kan du som är ledare inom samhällsnyttan hantera transformationen i publika uppdrag? Hur bibehåller man affärsmässigheten i det samhällsnyttiga uppdraget när nya krav ställs på integration, digitalisering och innovationer? Hur leder man proaktivt och inte reaktivt? Dessa och många fler frågor diskurerades.

Talare

Vi bjöd in några av landets mest inspirerande talare på temat förändring utifrån ett ledarskapsperspektiv. Dessutom presenterade KFS de förändringar som präglar oss som arbetsgivarorganisation. 

När?

Lunch-till-lunch den 17/11-18/11, Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm.

För vem?

KFS Ledarskapsdagar är nytt namn på KFS Ordförande- och vd-konferens. Vi vill renodla temat till att handla om ledarskap. På det sättet kan du som ordförande eller VD välja att bjuda med din HR-chef, personalchef, HR-strateg, ekonomichef, administrativ chef eller liknande. Syftet med att bredda målgruppen är att fler från medlemsföretagen ska få möjlighet att delta och fortsätta föra samtalen hemma i ledningsgruppen. 

Programmet med huvudtalarna:

Eva Hamilton, f d VD SVT 

Eva Hamilton, fotograf: Carl-Johan Söder

Hej Eva Hamilton! Vad kommer du att tala om?

Hej KFS, jag kommer att tala om ledarskap i den supergenomskinliga värld som offentligt finansierat chefskap innebär. Att förändra är inte per definition populärt hos alla medarbetare. Och man ska utgå ifrån att alla eventuella konflikter kan bli offentliga. Det är en  sak som särskiljer privat från offentlig verksamhet, där minsta mail är offentlig handling. Några andra frågetecken jag tillsammans med er vill försöka räta ut är: 

  • Total transparens. Hur hanterar man det?
  • Hur får man som ledare med sig facket?
  • Vilka är knepen för att få medarbetare att lita till att förändringen är bra/ nödvändig? Vad är viktigt? Hur blir man modig som chef? Det är såna chefer som medarbetarna egentligen vill ha. 
  • Konkurrens, digitalisering, stora pensionsavgångar, internationaliseringen, integration: det är enorma förändringskrafter som satts i rörelse. Och det är chefen som måste få med sig personalen och ha siktet långt framåt. Ser fram emot att träffa alla ledare på KFS! 

Klas Hallberg, författare, komiker och föreläsare

Klas Hallberg, Hedra mysteriet, fotograf: Anna-Lena Ahlström

Hej Klas Hallberg, vad handlar din föreläsning om? 

Den handlar om dig (skratt). Skämt åsido, den handlar om oss alla, faktiskt. Om hur vi fungerar i förändring. För det är ju klurigt det där med att lära sig nya saker. Folk som du och jag vill gärna ha det bättre men helst vill vi ha det likadant. I alla fall vill vi slippa ändra något själva. Bättre att chefen, kollegorna, frun, maken, vännerna, grannarna ändrar på sig. Så blir allt bra. På mina föreläsningar inspirerar jag er som deltagare till att se hur ni själva kan delta i era egna liv och inte lägga ut det på andra. Det blir en skräddarsydd föreläsning för er på KFS, men jag plockar in lite guldkorn från mina föreställningar "Hångla mer" och "Hedra mysteriet - Mindfulness på värmländska". Det kommer bli kul! Jättekul. Och samtidigt lite allvarligt. Mitt mål är att ni ska gå därifrån med en känsla av att ni fått med er något väsentligt. 

Kajsa Balkfors, medgrundare Tillitsverket, fd VD Cirkus Cirkör, föreläsare och förändringsagent

Kajsa Balkfors

Hej Kajsa, vad gör en förändringsagent? Och hur kan cirkusens dimensioner överföras till ledarskap?

Det är precis det jag kommer att berätta om i min föreläsning som tar er med på en flygtur, högt ovanför manegen, utan skyddsnät. Jag kommer att tala om mina egna erfarenheter från Cirkus Cirkör som jag varit ledare för, plus de forsknings- och utvecklingsprojekt jag arbetar med.

Allt kretsar kring ledarskap och medskapande – och  att förändring som ett ständigt tillstånd är något man måste ha med sig som ledare. Mitt första möte med nycirkusen påminde mig om att jag kan lära mig flyga om jag bara vill det. Min starkaste drivkraft är att skapa förutsättningar för medvetet växande, för individer, organisationer och samhälle. Jag har drivit ett antal ”omöjliga” projekt i hamn och vet att med ett visions- och värdegrunddrivet ledarskap och gränsöverskridande samarbeten så är allt möjligt. 

Både i praktik och forskning har  jag fokuserat på att fördjupa och överföra cirkusens dimensioner, och det kreativa ledarskapet , till områden som skapande samverkan, entreprenörskap, sociala innovationer, organisationsutveckling och utbildning av framtidens ledare inom både konsten, civilsamhälle, det offentliga och näringslivet.

Pär Mårts, tidigare förbundskapten Tre Kronor och Pär Pettersson doktor i psykologi: Olikheter är vår styrka

Pär Mårts

Pär Mårts och Pär Pettersson bjuder på en föreläsning som går på djupet och skapar nya insikter om ledarskapet.

- För mig handlar förändring om ett naturligt tillstånd, allting är ständigt i rörelse och det är en av utmaningarna i ett hållbart ledarskap, säger Pär Mårts.

Pär och Pär har bland annat jobbat ihop under åtta säsonger i HV71, vilket resulterade i fem seriesegrar och tre SM-guld. Kombinationen av deras erfarenheter resulterar i ett spännande och tankeväckande pass om hur man får ut det bästa av laget utan att fokus på individen förloras.

- Vår föreläsning kommer att handla om hur du som ledare navigerar mellan de båda ytterligheterna laget och jaget. Vi berättar hur vi gör i teori och praktik och delar med oss av våra erfarenheter. Vi har jobbat tillsammans i 14 år och tillsammans med Pär (Pettersson) har jag nått helt nya insikter i hur människor fungerar, säger Pär Mårts.  

Har du några frågor?

Christina Lingdén

Kontaktperson

Christina Lingdén

Kommunikationschef

Telefon: 08-556 009 62

E-post: christina.lingden@kfs.net

Pia Saajakari

Pia Saajakari

Verksamhetsledare för servicegruppen

Telefon: 08-556 009 52

E-post: pia.saajakari@kfs.net