Snårig fråga att handla upp rätt arbetskläder

Skellefteå Kraft har nyckeln till framgång när det gäller inköp av arbetskläder som fungerar: - Att köpa in kläder och bilar är inte lätt, det blir aldrig riktigt bra och är en ständig källa till diskussion och irritation bland personalen, säger Christer Andersson som är arbetsmiljöingenjör. Delaktigheten är nyckeln till framgång.

- Men om de som ska ha grejerna har fått vara med i processen med upphandling blir det i alla fall betydligt bättre, fortsätter Christer.

 Skellefteå Kraft har nyligen slutfört sin upphandling av arbetskläder. Efter en lång process, i en arbetsgrupp där skyddsombud och inköpare ingick, blev det både ett grundsortiment av kläder och ett specialsortiment för tuffare miljöer.

-  Vi började med att ta fram kriterierna för vad som är bra funktion hos oss. Hela tiden fick skyddsombuden gå tillbaka till sina medlemmar och rådgöra om det vi diskuterade på våra möten. 

Tänk över funktionen - priset är inte allt
Funktion handlar om värme och kyla, kläder som är vindtäta och smutsavstötande. En del kläder ska tåla väta och en annan funktion är att kunna torka snabbt. Vad är viktigt för en elmontör och för den som jobbar i kraftverk? Vintern i norr ger speciella förhållanden och företaget har också vindkraftverk uppe i fjällvärlden. Men arbetskläder skulle också fastighetsskötarna ha och de tekniker och projektledare som bara är ute i verksamheten ibland.

- Man får inte stirra sig blind på priset. Är folk nöjda med kläderna byter de dem inte så ofta och det spar pengar. Att köpa billigt kan bli dyrt i längden för kläderna håller inte, de går sönder och behöver bytas oftare.

Christer Andersson exemplifierar med att billiga handskar oftast är dåliga handskar. I en smutsig miljö slänger man dem snabbt och tar ut nya. Köper man istället bra och lite dyrare handskar är de tvättbara.

Kvalitet och passform viktigt
Det är mycket att tänka på. En del fabrikat syr upp kläder som är som raka stuprör i ärmar och ben och andra har det Skellefteå Kraft valde, förböjda knän och armbågar.  Det är viktigt med kragar som inte som inte klämmer och skaver och går det att ha hjälm under kapuchongen?

- Tyg kan vara som pansar och nästan ge skavsår på kroppen eller det kan vara mjukt och följsamt. Yllefiber kan vara stickig eller klippt så att den blir mjuk. Vem vill gå en hel arbetsdag i ett stickigt underställ?

För att minska risken att någon tar fel kläder för ett jobb bestämde Skellefteå Kraft att alla kläder skulle vara flamskyddade och ljusbågsskyddande. Men kläderna ska inte vara kemiskt behandlade utan att flamskyddet ska sitta i fibern.  Det skulle också vara en flerskiktsprincip med förstärkningsplagg att ta på istället för fordrade kläder. 

Delaktighet och engagemang hos användarna
- Det var ett väldigt engagemang hos personalen när vi sedan var ute med valda leverantörer i några dagar och besökte alla som skulle ha arbetskläder. I provningen rycktes det och slets i kläderna som på den värsta rean!

Digitala klädkort
Arbetskläder beställs över intranätet där klädkatalogerna också finns. Det som efter provningen hade rätt passform skrevs in på vars och ens digitala klädkort. Men alla kan inte beställa allt i sortimentet, det är utifrån vilket jobb man har. Närmaste chef godkänner beställningen innan den går vidare till leverantören.

-Det här blir mycket bättre än förr när alla hade egna poäng att spendera på arbetskläder. Då kunde det hända att inköp gjordes för att göra slut på poängen. Nu har vi fokus på funktion och kvalitet och får kläder som håller längre, konstaterar Christer Andersson nöjt. Det sänker dessutom våra kostnader.

 
Text: Karin Lindgren